Posted on: October 27, 2021 Posted by: user Comments: 0

Chapter 14 Factorisation

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.1

Question 1.
Find the common factors of the given terms:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.1 1
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.1 2
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.1 3
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.1 4
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.1 5
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.1 6

Question 2.
Factorise the following expressions:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.1 7
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.1 8
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.1 9
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.1 11
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.1 12
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.1 13

Question 3.
Factorise:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.1 14
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.1 15
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.1 16

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.1 17

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.2

Question 1.
Factorise the following expressions:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.2 1
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.2 2
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.2 3
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.2 4
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.2 21

Question 2.
Factorise:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.2 24
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.2 8
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.2 9
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.2 10

Question 3.
Factorise the expressions:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.2 26
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.2 27
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.2 12
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.2 13

Question 4.
Factorise:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.2 14
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.2 15
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.2 16
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.2 17

Question 5.
Factorise the following expressions:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.2 18
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.2 19
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.2 20

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3

Question 1.
Carry out the following divisions:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 1
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 2
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 3
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 4
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 5

Question 2.
Divide the given polynomial by the given monomial:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 6
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 7
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 8
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 9

Question 3.
Work out the following divisions:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 10
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 11
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 12

Question 4.
Divide as directed.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 13
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 14

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 15

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 16

Question 5.
Factorise the expressions and divide them as directed.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 17
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 18
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 19
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 20
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 21
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 22
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 23
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 24
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.3 25

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.4

Find and correct the errors in the following mathematical statements.
Question 1.
4(x – 5) = 4x – 5
Solution.
4(x – 5) = 4x – 20

Question 2.
x(3x + 2) = 3×2+2
Solution.
x(3x + 2) = 3×2+2x

Question 3.
2x + 3y = 5xy
Solution.
2x + 3y = 2x + 3y

Question 4.
x + 2x + 3x = 5x
Solution.
x + 2x + 3x = 6x

Question 5.
5y + 2y + y – 7y = 0
Solution.
5y + 2y + y – 7y – y

Question 6.
3x + 2x = 5×2
Solution..
3x + 2x = 5x

Question 7.
(2x)2+4(2x)+7=2×2+8x+7
Solution.
(2x)2+4(2x)+7=4×2+8x+7

Question 8.
(2x)2+5x=4x+5x=9x
Solution.
(2x)2+5x=4×2+5x

Question 9.
(3x+2)2=3×2+6x+4.
Solution.
(3x+2)2=9×2+12x+4.

Question 10.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.4 1
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.4 2

Question 11.
(y−3)2=y2–9
Solution.
(y−3)2=y2–2(y)(3)+32
= y2–6y+9
and not equal to y2–9

Question 12.
(z+5)2=z2+25
Solution.
(z+5)2=z2+2(z)(5)+52
= z2+10z+25
and not equal to z2+25

Question 13.
(2a+36)(a−b)=2a2−3b2
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.4 3
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.4 4

Question 14.
(a+4)(a+2)=a2+8
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.4 5

Question 15.
(a−4)(a−2)=a2−8
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Ex 14.4 6

Question 16.
3x23x2=0
Solution.
3x23x2=1 and not equal to 0

Question 17.
3×2+13×2=1+1=2
Solution.
3×2+13×2=3x23x2+13×2
=1+13×2 and not equal to 1 + 1 = 2

Question 18.
3x3x+2=12
Solution.
3x3x+2=3x3x+2 and not equal to 12

Question 19.
34x+3=14x
Solution.
34x+3=34x+3 and not equal to 14x

Question 20.
4x+54x=5
Solution.
4x+54x=4x4x+54x=1+54x and not equal to 5

Question 21.
7x+55=7x
Solution.
7x+55=7×5+55=7×5+1 and not equal to 7x

Leave a Comment