Posted on: October 27, 2021 Posted by: user Comments: 0

Chapter 11 Mensuration

NCERT Solutions for  Ex 11.1

Question 1.
A square and a rectangular field with measurements as given in the figure have the same perimeter. Which field has a larger area?
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.1 1
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.1 2
Solution.
Area of the square field = a x a
= 60 m x 60 m = 3,600 m2
Perimeter of the square field = 4a
= 4 x 60 m = 240 m
∴ Perimeter of rectangular field = 240 m
⇒ 2(l + b) = 240
⇒ 2(80 + b) = 240
where b m is the breadth of the rectangular field
⇒ 80 + b = 2402 ⇒ 80 + bx = 120
⇒ b = 120 – 80 = 40
∴ Breadth = 40 m
∴ Area of rectangular field
= l x b = 80 m x 40 m = 3,200 m2
So, the square field (a) has a larger area

Question 2.
Mrs. Kaushik has a square plot ‘ with the measurement as shown in the figure. She wants to construct a house in the middle of the plot. A garden is developed around the house. Find the total cost of developing a: garden around the house at the rate of ₹ 55 per m2.
Solution.
Area of the square plot = a x a
= 25 x 25 m2 = 625 m2
Area of the house = a x b
= 20 x 15 m2 = 300 m2
∴ Area of the garden
= Area of the square plot – Area of the house
= 625 m2 – 300 m2
= 325 m2
∵ The cost of developing the garden per square metre = ₹ 55.
∴ Total cost of developing the garden
= ₹ 325 x 55
= ₹ 17,875.

Question 3.
The shape of a garden is rectangular in the middle and semicircular at the ends as shown in the diagram. Find the area and the perimeter of this garden.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.1 3
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.1 4

Question 4.
A flooring tile has the shape of a parallelogram whose base is 24 cm and the cor-responding height is 10 cm. How many such tiles are required to cover a floor of area 1080 m2? (If required you can split the tiles in whatever way you want to fill up the corners).
Solution.
Area of a flooring tile = bh
= 24 x 10 cm2
= 240 cm2
Area of the floor
= 1080 m2
= 1080 x 100 x 100 cm2
∵ m2 = 100 x 100 cm2
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.1 5
∴ Number of tiles required to cover the floor
=AreaofthefloorAreaofaflooringtile
= 1080×100×100240
= 45000.

Question 5.
An ant is moving around a few food pieces of different shapes scattered on the floor. For which food-piece would the ant have to take a longer round? Remember, the circumference of a circle can be obtained by using the expression c = 2πr, where r is the radius of the circle.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.1 6
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.1 7
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.1 8
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.1 9

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.2

Question 1.
The shape of the top surface of a table is a trapezium. Find its area, if its parallel sides are 1 m and 1.2 man the d perpendicular distance between them is 0.8 m.
Solution.
Area of the top surface of the table
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.2 1
= 12h(a+b)
= 12×0.8×(1.2+1)
= 0.88m2

Question 2.
The area of a trapezium is 34 cm2 and the length of one of the parallel sides is 10 cm and its height is 4 cm. Find the length of the another parallel side.
Solution.
Area of trapezium
= 12h(a+b)
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.2 2
⇒ 34=12×4(10+b)
⇒ 34=2×(10+b)
⇒ 10+b=342
⇒ 10 + b=17
⇒ b = 17 – 10
⇒ b = 7 cm
Hence, the length of another parallel side is 7 cm.

Question 3.
Length of the fence of a trapezium shaped field ABCD is 120 m. If BC = 48 m, CD = 17 m and AD = 40 m, find the area of this field. Side AB is perpendicular to the parallel sides AD and BC
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.2 3
Solution.
Fence of the trapezium shaped field ABCD = 120 m
⇒ AB + BC + CD + DA = 120
⇒ AB + 48 + 17 + 40 = 120
⇒ AB + 105 = 120
⇒ AB = 120 – 105
⇒ AB = 15 m
∴ Area of the field
= (BC+AD)×AB2
= (48+40)×162 = 660 m2

Question 4.
The diagonal of a quadrilateral shaped field is 24 m and the perpendiculars dropped on it from the remaining opposite vertices are 8 m and 13 m. Find the area of the field.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.2 4
Solution.
Area of the field
= 12d(h1+h2)
= 24×(8+13)2 = 24×212
= 12 x 21 = 252m2

Question 5.
The diagonals of a rhombus are 7.5 cm and 12 cm. Find its area.
Solution.
Area of the rhombus
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.2 5
= 12×d1×d2
= 12×7.5×12
= 45 m2

Question 6.
Find the area of a rhombus whose side is 5 cm and whose altitude is 4.8 cm. If one of its diagonals is 8 cm long, find the length of the other diagonal.
Solution.
Area of the rhombus
= base (b) x altitude (h) = 5
= 5 x 4.8 = 24 cm2
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.2 6

Question 7.
The floor of a building consists of 3,000 tiles which are rhombus shaped and each of its diagonals are 45 cm and 30 cm in length. Find the total cost of polishing the floor, if the cost per m2 is ₹ 4.
Solution.
Area of a tile
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.2 7

Question 8.
Mohan wants to buy a trapezium shaped field. Its side along the river is parallel to and twice the side along the road. If the area of this field is 10,500 m2 and the perpendicular distance between the two parallel sides is 100 m, find the length of the side along the river.
Solution.
Let the length of the side along the road be x m. Then, the length of the side along the river is 2x m.
Area of the field = 10,500 square metres
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.2 8

Question 9.
Top surface of a raised platform is in the shape of a regular octagon as shown in the figure. Find the area of the octagonal surface.
Solution.
Area of the octagonal surface
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.2 9
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.2 10

Question 10.
There is a pentagonal shaped park as shown in the figure. For finding its area Jyoti and Kavita divided it in two different ways.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.2 11
Find the area of this park using both ways. Can you suggest some other way of finding its area ?
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.2 12
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.2 13

Question 11.
Diagram of the adjacent picture frame has outer dimensions = 24 cm x 28 cm and inner dimensions 16 cm x 20 cm. Find the area of each section of the frame, if the width of each section the same.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.2 14
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.2 15

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3

Question 1.
There are two cuboidal boxes as shown in the adjoining figure. Which box requires the lesser amount of material to make?
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3 1
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3 2

Question 2.
A suitcase with measures 80 cm x 48 cm x 24 cm is to be covered with a tarpau¬lin cloth. How many meters of tarpaulin of width 96 cm is required to cover 100 such suitcases?
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3 3

Question 3.
Find the side of a cube whose surface area is 600 cm2.
Solution.
Let the side of the cube be a cm.
Then, Total surface area of the cube = 6a2
According to the question,
6a2= 600
⇒ a2 = 6006
⇒ a2 = 100
⇒ a = 100−−−√
⇒ a = 10 cm
Hence, the side of the cube is 10 cm.

Question 4.
Rukhsar painted the outside of the cabinet of measure 1 m x 2 m x 1.5 m. How much surface area did she cover if she painted all except the bottom of the cabinet?
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3 4
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3 5

Question 5.
Daniel is painting the walls and ceiling of a cuboidal hall with length, breadth, and height of 15 m, 10 m and 7 m respectively. From each can of paint 100 m2 of area is painted.
How many cans of paint will she need to paint the room?
Solution.
l = 15 m
b = 10 m
h = 7 m
Surface area to be painted
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3 6
Hence, she will need 5 cans of paint to paint the room.

Question 6.
Describe how the two figures at the right are alike and how they are different. Which box has a larger lateral surface area?
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3 7
Solution.
Similarity → Both have the same heights.
Difference → One is a cylinder, the other is a cube;
The cylinder is a solid obtained by revolving a rectangular area about its one side whereas a cube is a solid enclosed by six square faces; a cylinder has two circular faces whereas a cube has six square faces.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3 8

Question 7.
A closed cylindrical tank of radius 7 m and height 3 m is made from a sheet of metal. How many sheets of metal is required?
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3 9
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3 10

Question 8.
The lateral surface area of a hollow cylinder is 4224 cm2. It is cut along its height and formed a rectangular sheet of width 33 cm. Find the perimeter of rectangular sheet?
Solution.
Lateral surface area of the hollow cylinder = 4224 cm2
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3 11

Question 9.
A road roller takes 750 complete revolutions to move once over to level a road. Find the area of the road if the diameter of a road roller is 84 cm and length is 1 m.
Solution.
Diameter of the road roller = 84 cm
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3 12
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3 13

Question 10.
A company packages its milk powder in the cylindrical container whose base has a diameter of 14 cm and height 20 cm. The company places a label around the surface of the container (as shown in the figure). If the label is placed 2 cm from top and bottom, what is the area of the label?
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3 14
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3 15

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.4

Question 1.
Given a cylindrical tank, in which situation will you find the surface area and in which situation volume?
(a) To find how much it can hold.
(b) Number of cement bags required to plaster it.
(c) To find the number of smaller tanks that can be filled with water from it.
Solution.
(a) Volume
(b) Surface area
(c) Volume.

Question 2.
The diameter of cylinder A is 7 cm, and the height is 14 cm. The diameter of cylinder B is 14 cm and height is 7 cm. Without doing any calculations can you suggest whose volume is greater? Verify it by finding the volume of both the cylinders. Check whether the cylinder with greater volume also has a greater surface area?
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.4 1
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.4 2
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.4 3
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.4 4

Question 3.
Find the height of a cuboid whose base area is 180 cm2 and volume is 900 cm3.
Solution.
Height of the cuboid
= VolumeofthecuboidBaseareaofthecuboid
= 900180
= 5 cm

Question 4.
A cuboid is of dimensions 60 cm x 54 cm x 30 cm. How many small cubes with side 6 cm can be placed in the given cuboid?
Solution.
A volume of the cuboid
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.4 5

Question 5.
Find the height of the cylinder whose volume is 1.54 m3 and diameter of the base is 140 cm.
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.4 6
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.4 7

Question 6.
A milk tank is in the form of a cylinder whose radius is 1.5 m and length is 7 m. Find the quantity of milk in liters that can be stored in the tank.
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.4 8

Question 7.
If each edge of a cube is doubled,
(i) how many times will its surface area increase?
(ii) how many times will its volume increase?
Solution.
Let the original edge of the cube be a cm.
Then, its new edge = 2a cm
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.4 9

Question 8.
Water is pouring into a cuboidal reservoir at the rate of 60 liters per minute. If the volume of the reservoir is 108 m3, find the number of hours it will take to fill the reservoir.
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.4 10

Leave a Comment