Posted on: November 14, 2021 Posted by: user Comments: 0

Class 11 Physics Chapter 1 Physical World

Question 1.

Some of the most profound statements about the nature of science come from the physicist, who is one of the foremost scientists. What do you think Einstein meant when he said: “The most mysterious thing about the planet is that it is understandable”?

Answer:

Einstein probably meant that science can explain wonders by using simple concepts of natural phenomena that are understandable to us. In fact, it is unthinkable that a complex phenomenon could be so well understood by scientific analysis that is meaningless to the average person.

Question 2.

“Every ideology starts with apostasy and ends with a theology.” Give some examples from the history of science d (f verification of these flawless comments.

Answer:

Apostasy is an unconfirmed thing, and a theory refers to an established view e.g. there was a rebellion that the inertia of the body depended on its power. But Einstein provided the simple equation E = mc2, the relationship between weight and strength. This is usually a theory in physics. Another apostasy is that in ancient times Ptolemy argued that the earth stood still and that the full celestial bodies were moving. But the theory is that the earth itself revolves around the Sun.

Question 3.

“Politics is the art of possibility”. Similarly, “Science is the art of melting”. Describe this beautiful aphorism with character and scientific performance.

Answer:

Politicians will do anything with their empty words. But many things may not happen in practice. Although science can enable us to understand the world around us. e.g. perfect magic shows a remarkable aspect of the sun’s heat. Its chromosphere temperature is estimated at 6000 K. But as it rises toward the edge, it begins to fall and rises to 1,000,000 kelvin or more. Science is eager to prove or disprove the current riddle. The repeated practice of science allows us to think, to do arithmetic, to experiment with this and to predict possible solutions.

Question 4.

Although India now has a large base of science and technology, which is growing rapidly, it is still an extended route from it. recognizing its potential to be a world leader in science. Name some important factors, in your view, that have hindered the advancement of science in India.

Answer:

  • Lack of education
  • Lack of scientific attitude toward students
  • Money has a role to play
  • Anorexia etc.

Question 5.

No natural scientist has ever “seen” an atom. However, all naturalists believe that atoms exist. A clever but superstitious man develops this analogy to argue that ‘ghosts’ exist when no one ‘has ever seen’ with it. How will he challenge his argument?

Answer:

It is simply a superstition that ghosts exist. There is no other factual evidence that ghosts exist. There are many examples that prove this fact. nuclear power plants, atomic bombs, atomic clocks, etc. they exist because atoms exist in nature. There is therefore no correlation between the 2 parts of the statement.

Question 6.

Crab shells found in selected areas of Japan look very much like the mythical face of Samurai. Given below are two explanations for this noted fact. Which of the following best describes you as a scientific explanation?

(a) A tragic sea disaster a few centuries ago drowned young Samurai. As a tribute to the existing heroism, nature in its immutable ways makes its face invisible by placing it in crab shells in this area.

(b) In the aftermath of a sea disaster, fishermen in the area, in a way that is extremely respectful of their dead hero, released any crab shell caught by them that accidentally resembled a Samurai face. As a result, the actual shape of the crab shell continued for a long time, and thus over time the form was inherited. This could be an example of evolution by choice.

Answer:

Statement (b) is scientific.

Question 7.

The industrial revolution in England and Western Europe over the last two centuries was due to some important advances in science and technology. What was their development?

Answer:

Before 1750 AD when a commercial revolution took place, simple tools and equipment were used. But the historical period brought new technologies. the number of outstanding contributions to economic transformation was

  1. Smoke engine
  2. A furnace that converts low-grade steel into metal
  3. The gene separates the cotton seeds 300 times faster than the hand etc.

Question 8.

It is often said that the planet now sees a second historical period, one that can transform society as much as it did in the beginning. List some of the most important areas of current science and technology, which are the cause of this change.

Answer:

The key areas that change transformation are

  1. Fast computers
  2. Biotechnology
  3. Development of high temperature superconducting materials etc.

Question 9.

Write in about 1000 words a piece of myth that underpins your twenty-second century science and technology.

Answer:

Imagine a spacecraft traveling toward a foreign star, a distance of 500 light-years. Suppose this is a result of the current energy generated by an electric motor that connects large cables. In space, suppose a selected region has this (thermal temperature destroys the superconducting material of the power lines. At this stage, another spacecraft loaded with antimatter material involves the rescue of the main ship, so the first ship continues its voyage forward.

Question 10.

Try to build your ‘ethical’ ideas on the practical application of science. Imagine for a second you were transposed into the karmic driven world of Earl. If so, how will you solve your problem?

Answer:

Scientific discoveries reveal the authenticity of nature. So any findings, good or bad of mankind, should be made public. inventions that seem harmful today may be useful to mankind later on. In order to avoid the misuse of scientific technology, we must build a strong vox pop culture. So scientists have to do two things

  1. to find the truth again
  2. to stop its misuse.

Question 11.

Science, like certain knowledge, can be used either positively or negatively, to bet on the user. Given below are a number of scientific applications. Build your ideas on whether a real app is good, bad or something that can be clearly distinguished.

  1. Smallpox vaccination to prevent and eventually eradicate the disease in humans. (This has ended successfully in India).
  2. Television to eradicate illiteracy and communication through a multitude of reports and ideas.
  3. Determination of sex before childbirth
  4. Computers that increase efficiency
  5. Installation of satellites in orbit around the Earth
  6. Development of nuclear weapons
  7. Development of the latest and most powerful chemical and bio attack techniques. Purification of drinking water.
  8. Plastic surgery
  9. Modeling

Answer:

  1. Good
  2. Good
  3. Evil
  4. Good
  5. Good
  6. Evil
  7. Good
  8. You can’t distinguish clearly
  9. You cannot distinguish clearly

Question 12.

India has had a long and lasting tradition of major scholarships – in mathematics, astronomy, languages, psychology, and ethics. However, in line with this, many attitudes and practices of superstition and apathy flourished in our society and unfortunately continue today – even among many educated people. How will you use your scientific knowledge to develop strategies to combat these attitudes?

Answer:

In order to expand the scientific explanations of everyday matter, media outlets such as radio, television, and newspapers should be used.

Question 13.

Although the law gives women equal status in India, many of us have unscientific views about a woman’s natural birth, power and intelligence, and in doing so gives them a second and second position. To undermine this theory using scientific arguments, and by quoting samples of great women in science and other fields; and persuaded them that, given the rights of the people, women were equal to men.

Answer:

The nutritional content of the prenatal and postnatal diet has a profound effect on the human psychological process. If equal opportunities are given to men and girls it means that the female brain works well because the male brain.

Question 14.

“It is much more important to have a good understanding of physics than to have them accept it as fact by experimentation.” The beautiful British physicist P.A.M. Dirac has embraced this idea. Focus on the statement. Look at a few equations and read this book that impresses you as beautiful.

Answer:

Generally, it is thought that physics can be a dry subject and its main purpose is to manage quality and quantity treatment, i.e. any based relationship or figure should be verified by testing. It sounds like mathematical accuracy is more important than simplicity, surprise, equality, or something good about math. But to be honest, if a relationship is a test of integrity and at the same time simple, interesting, balanced, amazing, or beautiful, it will surely enhance the interest of the relationship.

Question 15.

Although the above-mentioned statement may not be disputed, many physicists feel that the fine laws of physics are fairly simple and appealing. Many notable physicists, other than Dirac, have come up with the idea: Einstein, Bohr, Heisenberg, Chandrasekhar, and Feynman. you are urged to make a special effort to encourage access to the final books and documents by these and other great physicists. (See Bibliography at the top of this book). Their writings are truly encouraging.

Answer:

Ordinary Physics textbooks make for interesting reading. Students are advised to refer to the reputable Library. ‘You’re really kidding, Mr. Feynman’s Feynman is one of the books that will make fun of scholars. Other interesting books are: Physics for the minding by EM Rogers; G Physics, Foundations, and Frontiers. Gamow; Thirty years that rocked the Physics of G. Gamow; Physics might be fun by Perelman.

Question 16.

Science textbooks can give you the wrong impression that science study is dry and all of them are very critical of unscrupulous scientists who do not laugh or smile. This scientific and scientific picture is false. Scientists, like all other human beings, have their share of humor and have had to live their lives in the best of entertainment and entertainment, while deeply pursuing their scientific career. Two major physicists of this type are Gamow and Feynman. you will enjoy reading their Bible-based publications.

Answer:

Of course, scientists like all other human groups have their share of humorists; living, happy, fun-loving people, adventurists. Many of them are irrational introverts too. Students are advised to go to the books of two great Professors, Feynman and Gamow to enjoy this idea.

Leave a Comment